Praștia de nădire

poza cu prastia de nadire armata

Informații actualizate în

Sharing is caring!

Chiar dacă stilul de pescuit la feeder  implică nădirea cu ajutorul „coșulețului” sau mai rar al momitorului arc,  un accesoriu modern și util pescarului, pentru realizarea rapidă a unui vad consistent de nadă, îl poate reprezenta praștia de nădire.

Armă de neegalat în arsenalul pescarului atunci când se intenționează introducerea de cantități mari de nadă sau particule într-un timp scurt, praștia este totuși interzisă ca utilizare în marea majoritate a competițiilor de pescuit la feeder.

O vom luat totuși în considerare pentru partidele de plăcere.

În această situație, singurul dezavantaj îl poate reprezenta supra-nădirea, introducerea de prea multă nadă sau particule sau ambele, pentru situația specifică de pescuit. Însă,  pe apele comerciale, bine populate, sunt rare situațiile când putem strica un vad , introducând prea multa nadă. Aceasta se poate întâmpla mai degrabă in sezonul rece, dar despre aceasta vom vorbi cu o altă ocazie.  

 Înainte de a da buzna și a vă cumpăra însă o praștie de nădire, asigurați-vă totuși ca știți foarte bine următoarele aspecte:

  1. Ce „proiectile” intenționați să lansați cu prastia de nadire: bulgări de nadă  sau bile mari-boiliesuri ? Viermi sau pelete?
  2. (Si mai ales)Care este distanta medie la care doriți sa o utilizați?
  3. Găsiți (pentru modelul ales) accesorii de schimb? (cupe, elastice etc).

Marea majoritate a versiunilor de pe piață sunt astăzi  specializate (citește in loc de specializate: „au acuratețe maxima”) pentru a lansa un anumit tip de „proiectil” (bulgăre de nadă sau particule sau bile)  pe  o anumita distanță.  

Există în comerț – după cum ați dedus, probabil  – prăștii pentru  pelete, viermi, semințe, praștii pentru bulgări și/sau bile (boiliesuri), pentru distante scurte / medii. Dincolo de 50 de m, deja vorbim de prastie de nadire la distanta (mare). De cele mai multe ori un model dedicat nădirii cu bulgării (prastie de nadire grea) și unul pentru particule (viermi, seminte sau pelete) ar putea acoperi majoritatea situațiilor ce apar la pescuit.

                Așadar praștia de nădire ne oferă posibilitatea de a lansa bulgări de groundbait, particule sau boiliesuri de la distante foarte mici – de câțiva metri – pana la distante foarte mari de zeci de metri – până la aproximativ 80 m. Desigur unele pot arunca și mai mult de atât,  însă precizia, la fel ca și in cazul lanseului, are de suferit foarte mult dincolo de aceste distanțe.

Mai multă precizie cu praștia de nădire?

Pentru mai multă precizie în utilizarea praștiei , la distantele obișnuite(20-60 de m),  folosiți următoarele „trucuri” atunci când lansați bulgarii:

bulgari pregatiti pentru a fi aruncati cu prastia de nadire
  1. Formați bulgarii de aceeași dimensiune si consistență. Majoritatea praștiilor încercate de mine se încărcă optim cu bulgari de dimensiunea unei clementine(sau a unei prune mai mare).  
  2. Folosiți întotdeauna un reper pe malul opus pentru direcție.
  3. Lansarea corectă se face blocând brațul care tine  crăcanul praștiei si trăgând cu  cealaltă mână de cupa. Extindeți complet brațul ce tine piciorul praștiei înainte, către reperul luat și trageți cupa către dumneavoastră. Reglarea distantei se poate face atât din tensiunea aplicata latexului cat si din azimutul traiectoriei.
  4. Odată reglat tirul asigurați-vă ca la fiecare “lansare” cu praștia,  elasticul si cupa trebuie să fie întins pe exact aceeași distanta, eventual utilizând in acest scop un reper de pe propriul corp.
  5. Când eliberați cupa si lansați, descrieți cu mâna care ține crăcanul, din încheietură,  o mișcare de arc de cerc (ca o măturare, imediat după eliberarea cupei) . Aceasta evită încurcăturile și previne  lovirea mâinii de către cupa  praștiei atunci când acesta revine.

Ca în mai toate părțile practice ale pescuitului, și aici exercițiul duce la perfecționare.  Coroborând acest exercițiu cu utilizarea unei  prăștii de calitate, veți ajunge la o precizie aproape incredibilă.

Fir intins!

Claudiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.