Pescuit la paine, cu feederul

totul despre pescuit la paine

De ce să folosim pâinea la pescuit ?

      Despre  pescuit la paine s-a mai scris si se vor mai scrie probabil  destul de  multe articole. Consideram insa ca in articolul ce urmeaza veti gasi  un procentaj foarte mare de informatie relevanta, care va va servi in partidele  dumneavoastra de pescuit, si ca subiectul merita discutat pe indelete. 

      Deși este atât o momeală cât și o nadă clasică, extrem de ieftină, umila pâine este ignorată de foarte multe ori, fiind considerată pe nedrept ca fiind …prea banală. Cu toate acestea noi vă îndemnăm să luați în considerare faptul că folosind pâine la pescuit, vom avea câteva avantaje, deloc de neglijat, mai ales la începutul sezonului.

       Vom încerca să prezentăm aceste avantaje în articolul care urmează , și de asemenea vom detalia toate aplicațiile pâinii la pescuit cu accent pe stilul nostru preferat, pescuitul la feeder.

Cum folosim pâinea la cârlig?

      Pentru un pescuit la paine ca momeala de cârlig, putem proceda in mai multe moduri, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Pentru varianta simplă, folosim pâinea așa cum o procurăm din comerț, fără alte preparări suplimentare. Șî aici avem mai multe opțiuni:

  1. Putem să folosim coaja de la pâine ca momeală flotantă ce poate fi pusă pe cârlig sau pe fir de păr. Ca si prezentare, va rezulta un pescuit la paine deasupra substratului, înlocuind astfel momelile de tip Pop-Up. Singurul dezavantaj al acestei metode provine din faptul că odată cu trecerea timpului, coaja de pâine se va îmbiba cu apa și va mai pierde din flotabilitate. Așadar, pornim în prima faza cu o momeală flotantă, prezentată deasupra substratului si după un timp aceasta va deveni una critic echilibrată, având o greutate neutră.
  2. Miezul de pâine poate fi frământat cu apă sau o combinație de apă și aditiv lichid, proces în urma căruia obținem o cocă foarte colantă ce poate fi modelată și înțepată direct în cârlig. In acest caz va rezulta, desigur,  un pescuit la paine pe substrat.  Avantajul unei astfel de utilizări provine din rezistența foarte mare pe care o are momeala noastra, ea  putând fi lansată fără probleme la distanțe apreciabile.  Nu în ultimul rând, utilizată astfel, painea rezistă cel mai bine atacului peștilor mici, în consecință, poate fi folosită chiar și în sezonul cald, atunci când aceștia sunt foarte activi. Această metodă de pregătire a pâinii ca momeală vine însă și cu dezavantaje din care menționăm; o prezentarea mai puțin eficientă , greutate sporită (se poate afunda în substrat moale) și o rezistență mare la înțepare. Luând toate acestea în considerare, miezul de pâine astfel pregătit este mult mai eficient într-o partidă de pescuit la vargă unde putem să îl pregătim mai moale, mai puțin colant.
  3. Ca discuri sau  fulgi de carlig,  cu ajutorul unei preducele. Va rezulta un pescuit la paine imediat deasupra substratului, in functie de greutatea  ansamblului struna - carlig. 
paine pe fir de par

     De departe cea mai eficientă modalitate de utilizare a pâinii ca momeală este în stare proaspătă. Pentru asta va trebui să căutăm o pâine Toast, albă, ce are o consistenţă pufoasă şi elastică ( la o presare ușoară revine la forma iniţială ) . Modalitatea de pregătire pentru cârlig este una foarte facilă:

  • Feliile de pâine le vom aplatiza cu ajutorul unui sucitor (făcăleț).
  • Folosind preducele ( Bread Punch ) tăiem discuri la mărimea potrivită nevoilor noastre
  • Pentru a le transporta cu noi pe malul apei, feliile de pâine aplatizate vor fi ambalate individual în folie de plastic pentru a evita ca acestea să se usuce


       Iată câteva din motivele pentru care trebuie să încercați acest tip de momeală:

  • Extrem de vizibilă, ideala pentru pescuit la crap în sezonul rece (speram ca in viitor  sa realizam o emisiune video despre un pescuit la paine dupa crap, asta daca timpul si vremea ne va permite)
  • Poate fi utilizată în monturi cu fir de păr dar şi direct înțepată în cârlig
  • Odată ajunse în apă, discurile de pâine se vor expanda, obținând astfel o momeală voluminoasă cu o textură irezistibilă pentru pești
  • Greutate foarte mică, practic, după expandare, miezul va avea o densitate apropiată cu cea a apei, putând fi foarte ușor absorbit de pești
  • Poate fi folosită pentru orice specie de pește (despre pescuit la paine dupa rosioara, pescuit la paine dupa  clean  si  pescuit la paine cu  varga sau bologneza,  se pot regasi articole si discutii pe forumurile de profil).
  • Miezul de pâine poate fi colorat și aditivat după preferință, atât înaintea aplatizării feliilor cât şi direct pe discurile deja puse în cârlig-
  • Poate fi combinat cu diferite tipuri de momeli (Micro Pop-Up, viermi, casteri, râme etc)
paine in carlig animatie by feedershop.ro

        O altă variantă de pregătire a pâinii pentru punch. Avem nevoie să pregătim un ibric cu apă, pus la fiert (sau un kettle sau un cuptor cu microunde), un fund de tăiat, un cuțit, un sucitor, mai multe pungi cu zip și un pai de suc. Feliile de toast le pregătim astfel:

  • Îndepărtăm (dacă e cazul) coaja cu ajutorul unui cuțit;
  • Ținem câteva secunde felia de pâine deasupra unui ibric cu apă fierbinte (sau a unui kettle, sau o încălzim în cuptorul cu microunde 5-10 secunde);
  • Felia de pâine astfel „fezandată”o presăm cu ajutorul unui sucitor, o tăiem pe din două și o introducem în pungile cu zip;
  •  Cu ajutorul unui pai încercăm să scoatem cât mai mult din aerul din pungă.
  • Feliile astfel preparate se vor păstra proaspete mult mai multa vreme (ele pot fi păstrate și la congelator)

Pontul de top, de la Feeder Shop!

 Pâinea odată scoasă din punga cu zip pentru a fi pregătită ca fulgi pentru cârlig cu ajutorul preducelei, poate fi „îmbunătățită” prin umectarea ei cu un aditiv lichid precum Sweet Coconot de la Bait Tech sau Korda Goo !

        Cea de-a treia variantă , folosită dacă nu avem un Bread Punch, sau dorim să obținem fulgi de dimensiuni mai mari, presupune pregătirea feliilor de astfel:

  • Se îndepărtează coaja feliilor de pâine (dacă e cazul), cu ajutorul unui cuțit.
  • Se turtește fiecare felie pe rând cu ajutorul unui sucitor.
  • Se taie felia de pâine presata in fâșii cat mai egale șî apoi fâșiile se taie și ele pentru a obține mici pătrățele de pâine.
  • Acestea se pot stoca în pungă cu zip și se folosesc puse pe cârlig, în aceeași manieră ca și fulgii obținuți cu punch-ul.

 Pâinea ca nadă în pescuitul la feeder

       Pâinea este una dintre cele mai la îndemână momeli, este utilizabilă pe orice apă și pentru orice specie de pește, iar în sezonul rece poate deveni un adevărat star al partidelor de pescuit. Mai mult, când e aleasă și pregătită corespunzător, pâinea constituie o nadă excelentă în pescuit. Când spunem de pregătire corespunzătoare ne putem referi atât la transformarea ei în pesmet, înmuiere,  sau  mai ales în folosire pâinii proaspete dată prin blender, metodă cunoscută la noi cu denumirea de lichefiere a pâinii( în engleză „liquidised bread”) prin care rezultă pâinea lichefiată.

         În alegerea unei mărci de pâine potrivită scopului propus, va trebui să testați mai multe sortimente de pâine toast disponibile în zona dumneavoastră, începând și insistând destul de mult pe variantele foarte ieftine, „plasticoase”, adeseori mult mai potrivite scopului nu doar ca preț ci mai ales prin mecanica obținută după preparare – foarte posibil datorată și aceasta afânătorilor aflați în mare măsură în componența produsului. In general orice versiune de toast alb care rămâne „proaspăt” foarte multă vreme e utilizabil in „lichefiere”, însă diferite sortimente se vor desface în mod diferit în apă. De aceea vă recomandăm să testați timpii de desfacere într-un recipient cu apă, alegând pe cel care reacționează așa cum doriți.

desfacere paine lichefiata  pescuit la paine

        Caracteristicile pe care ar trebui să le aibă o pâine potrivită pentru „lichefiere” sunt : să fie pâine albă (cea neagră sau de secară nu are efectul exploziv dorit), să fie bine dospită (aerată dacă vreți), să aibă un grad de umiditate uniform și sa aibă un grad de elasticitate mare.

        Cunoscută de ceva vreme și pescarilor de la noi, metoda „lichefierii” pâinii rămâne însă pentru marea majoritate o rețetă mai puțin cunoscută, așa că , în cele ce urmează am să o redau pe scurt atât în scris cât și in imagini.

Cum preparăm pâinea lichefiată ?

        Pentru pregătirea pâinii lichefiate avem nevoie să pregătim următoarele: un blender, un fund de tăiat, un cuțit, una sau mai multe pungi cu zip și un pai de suc. Recomandarea noastră de preparare este următoarea:

  • -Luăm 3 felii de toast și le îndepărtăm coaja (îndepărtarea cojii de pâine ajută la obținerea unui produs cu o granulație mai fină);
  •  Miezul obținut din cele 3 felii de pâine îl tăiem in sferturi sau chiar mai mărunt iar bucățile obținute le introducem în blender, unii pescari introduc toata cantitatea odată șî o mărunțesc jumătate de minut - lovind din când în când pereții blenderului pentru a încuraja fulgii de pâine să se desprindă și mărunțirea bucăților să se facă uniform. Eu prefer sa le introduc progresiv în blender, în cantitate mai mică, unde le mărunțesc între 30 de secunde și un minut.
  • Pâinea lichefiată o trec printr-o sită cu ochiuri foarte mici (eu folosesc una cu ochiuri de 1.2mm) si dacă rămân fulgi mai mari, îi mai introduc puțin în blender și îi mărunțesc.
  • Pâinea lichefiată rezultată o introduc într-o pungă cu zip, și cu ajutorul unui pai de suc scot aerul din pungă.
  • Pâinea lichefiată poate fi folosită ca atare imediat sau poate fi pusă la congelator și păstrată acolo. După decongelare vă recomand sa o treceți din nou prin sită si veți obține astfel o granulație chiar mai fină decât cea inițială, fapt care ajută atunci când dorim să nu supranădim.

      Pâinea lichefiată poate fi introdusă ca atare în coșuleț , sau poate fi amestecată și cu alte nade sau alte componente pentru a obține maximul de atracție. Pentru a avea mecanica dorită în stratul de apă dorit, pâinea se umectează cel mai simplu cu ajutorul unui pulverizator.

Pescuit la paine lichefiata - umectare -by feeder shop

Rețetă simplă de nadă pe bază de pâine

La o rețetă foarte simplă de nadă făcută în casă, foarte ieftină dar totuși eficientă pentru caras și ciortan, Cătălin Constantinescu recomandă un amestec format din pâine lichefiată, mămăligă congelată dată pe sită (ca prin răzătoare) și cânepă prăjită măcinată sau semințe de păsărele. (Despre mămăliga congelată insă , urmează să vă povestim mai în detaliu într-un articol viitor).
Catalin Constantinescu
Pescar de competitie/ consultant firme de pescuit

Pescuit la paine ...inmuiată !

         Înmuierea pâinii cu ajutorul apei si prepararea unui „terci” de pâine este o altă metodă în care putem folosi pâinea la pescuit, ca nadă.

           Într-un recipient potrivit, putem să amestecam cateva felii de pâine cu apă (dar și aditiv și colorant dacă dorim să customizăm aroma și culoarea nadei) asigurându-ne că aceasta se înmoaie foarte bine pentru ca apoi sa zdrobim intre degete painea și să o stoarcem, rezultând astfel un terci care poate fi introdus în coșuleț ca atare, sau poate fi amestecat cu nada pe același principiu ca și TTX-ul. Putem de asemenea sa punem pâinea în coșulețul momitor așa cum am proceda cu particolele și să folosim dopuri de nadă pentru a o împiedica să iasă în lanseu.

           Aceasta metodă se aseamănă cumva cu pregătirea pastei de pâine pentru cârlig, însă folosim cantități mai mari și desigur folosim apă în exces. Acest terci tinde să fie folosit mai ales in pescuitul la paine al cleanului, pe râu mai ales dacă folosim ca momeală fulgi de pâine obținuți cu ajutorul preducelei.

Pescuit la paine colorată și aditivată !

pescuit la paine aditivata by feedershop

      Și dacă tot am amintit mai sus despre posibilitatea colorării și aromării pâinii folosite ca nadă in pescuitul la feeder, haideți să dezvoltăm puțin. Fie că vorbim de pâine lichefiată sau de terciul de pâine, dacă nu suntem încântați de culoarea prea deschisă, sau de lipsa unei arome specifice, atunci putem să procedăm în multiple feluri customiza caracteristicile produsului final obținut.

     În cazul pâinii lichefiate putem adăuga cu ușurință aditivi praf în timp ce o lichidizăm, și vorbim aici atât de aditivi pentru aromă precum Carpix-ul de la Sensas , sau Krill-ul de la Sonubaits, dar și coloranți precum Tracix-ul sau condimente alimentare care pot colora și aroma simultan produsul – cum ar fi șofranul, sau curcuma .

     În cazul pâinii înmuiate putem să folosim aditivii lichizi care pot spori efectul de nor (cum este Sweet Coconut-ul, menionat anterior dar mai ales Korda Goo Smoke - folosit si in poza de mai sus) dar inacelasi timp sporesc  și aroma , sau aditivi care  care coloreză puternic cum este Liquid Worm-ul   de la Bait Tech.

Pâinea ca pesmet !

          Am văzut mai sus cum putem să folosim pâinea proaspătă la pescuit, iar în cele ce urmează ne vom apleca puțin asupra utilizării pesmetului obținut din pâine.

          În mare parte, putem să împărțim pesmetul în doua categorii :

  1. Pesmetul alb, cel care se obține prin uscarea (deshidratarea pâinii) şi pe care îl putem fie produce singuri folosind un blender, fie îl putem cumpăra ca atare de la supermarket. Acesta îl putem folosi în combinație cu alte nade de pescuit ca și ingredient de volum sau pentru a regla mecanica unei nade, pesmetul alb odată umectat devenind colant. Are proprietăți hrănitoare destul de mari așa că va trebui să îl folosim cu moderație, mai ales în sezonul rece, pentru a nu sătura peștii.
  2. Pesmetul auriu-brun se obține în principal din pesmetul alb care trece printr-un proces termic ( este prăjit sau se obține din pâine prăjită). Acesta poate fi folosit ca atare, umectat, având o valoare nutritivă mai scăzută și o putere de colare mai mică decât pesmetul alb. În mod evident, acesta poate fi introdus și în nadă ca ingredient de volum sau pentru a micșora timpul de desfacere al nadei.

          După cum puteți observa, acum ca ați parcurs textul, pâinea ca momeală şi nadă este extrem de versatilă și eficientă atunci când situația o cere. Acum că sezonul de pescuit abia începe, lacurile se dezgheață, vă încurajăm să faceți o partida de pescuit la Crap folosind pâine. Suntem siguri că rezultatul va fi unul cu adevărat spectaculos!

          

      Punem punct pe moment  explicatiilor  "teoretice" despre practicarea unui pescuit la paine  in general, insa pe viitor vom reveni cu exemplificarea unui pescuit la paine cu feederul dupa specii precum rosioara, carasul si crapul. 

Mesajul autorilor: 

Daca v-a plăcut acest articolul, și doriți să ne ajutați să creăm altele similare și pe viitor, spuneți-ne asta într-un comentariu chiar aici, și ajutați-ne ca articolul să fie distribuit în comunitatea pescarilor la feeder și nu numai!

Un link către acest articol sau catre blogul nostru, plasat la voi pe site sau pe blogurile personale este mai mult decât binevenit, el este un vot pentru noi!

        Claudiu Banu & Cătălin Constantinescu

Sharing is caring!

16 thoughts on “Pescuit la paine, cu feederul

  1. Super articolul pesmet am mai folosit cu paine pescuiam in copilarie, dar sa o folosesti ca si nada nu m-am gandit. Un mic pont in loc de preducea se poate folosi seringi la care le taiati varful.

    1. Nu prea merge asa bine cu seringa.. poate cu un tub metalic ascutit. Seringa fiind ” boanta” pe margini aplatizeaza prea tare discurile de paine si exista posibilitatea ca acestea sa nu mai expandeze in apa .. sau in orice caz, expandarea se produce mult mai greu.

    1. Salut Gabi,

      Intrucat pe zona noastra Scobarul este o „pasare” rara si sezoniera, nu am apucat sa testez personal pescuitul dupa aceasta specie cu paine. Ceea ce am putut face in schimb, m-am interesat printre colegi pescari, foarte buni pescari, din tara ( Cluj, Arad, Timisoara etc) si iti pot confirma ca painea este una dintre momelile foarte des folosite mai ales vara cand Scobarul este mofturos, iar rezultatele sunt cu adevarat spectaculoase. Cei mai multi este adevarat ca prefera sa pescuiasca la Bolo , dar o parte dintre ei au pescuit si la feeder cu paine si au avut rezultate bune.

  2. Super ,ai detaliat foarte bine si fara retineri, multumesc pt sfaturi si sigur te voi urmari cu placere si pe viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *